vineri, 11 martie 2011

Rasele nordice

Aceste rase sunt definite de originea lor geografica. Majoritatea sunt caini de tip Spitz, cu urechi ascutite, blana groasa si coada curbata. Rasele nordice au o varietate de utilitati, dar sunt similare in aspect cat si inclinatia lor spre independenta.
Multe rase nordice sunt distante fata de oameni, si multe dintre ele au o preferinta innascuta de a hoinari. Husky-ul siberian este, de exemplu, intruchiparea perfecta a expeditilor in evadari. Se cunosc cazuri in care proprietarii au fost nevoiti sa apeleze la beton si custi de otel pentru a-si impiedica cainii sa evadeze. Unele rase nordice au instincte de pradatori, asa ca trebuie sa fie tinuti sub supraveghere atunci cand vine vorba de animale mici sau chiar copii, al caror plans poate rasuna ca strigatele vanatului ranit.
Acesti caini au suficienta energie de consumat, astfel incat este sugerata implicarea lor intr-o activitate. Husky-ul si Malamutul se descurca bine la tractiune sau inhamatul la sanie - atata timp cat aceasta activitate este sigura si distractiva.
Deoarece acesti caini pot fi suspiciosi cu strainii, este recomandat sa fie socializati bine de timpuriu. Rasele nordice sunt independente, dar cu toate acestea ei se inteleg foarte bine cu alti caini - sunt intr-adevar animale de turma si vor fi membri buni ai turmei dumneavoastra atata timp cat stabiliti o scara ierarhica de timpuriu.
Cainii din rasele nordice o duc foarte bine in familiile active care au ceva experienta cu cainii. Un astfel de caine ar putea fi potrivit pentru dumneavoastra daca va plac drumetiile, schiatul, sau mersul cu bicicleta; daca traiti intr-un climat mai rece si aveti timp pentru dresaj si miscare.