vineri, 11 martie 2011

Husky Siberian

Standardul rasei husky siberian, după standardul Federatiei Chinologice Internationale nr. 270.

Aspect general

Acest câine de mărime medie este rapid, suplu si are o elegantă deosebită în miscare. Siberianul se distinge printr-un corp agil, urechi drepte, vigilente si o coadă stufoasă, ca de vulpe. Mersul său este lin, indiferent de distanta parcursă. Câinele se simte bine în hamuri, fiind foarte sigur pe el, iar performantele sale sunt evidente. Trage lejer, cu dexteritate, încărcături usoare, pe distante lungi.
Masculii sunt puternici, dar niciodată greoi. Femelele au o structură mai fină, dar de asemenea, puternică si, la fel ca si masculii, dau impresia ca forta si rapiditatea lor nu au limite. Husky Siberian îsi utilizează cu măsură resursele, economisind cu foarte mare chibzuintă energia.

Dimensiunea si greutatea

Înăltimea măsurată la greabăn
Masculi: 55 cm - 60 cm;
Femele: 50 cm - 55 cm.

Greutatea

Masculi: 20 kg - 27 kg;
Femele: 16 kg - 23 kg.

Înăltimea este proportională cu greutatea, măsurătorile de mai sus reprezentând extremele standardului. Nu sunt admise alte dimensiuni, orice abatere de la standard fiind penalizată. Văzută din profil, lungimea corpului - măsurată de la umăr la crupă (pelvis) - este putin mai mare decât înăltimea corpului, măsurată de la sol la greabăn. De retinut: cel mai important aspect în ceea ce priveste înăltimea este că lungimea picioarelor de la coate la sol să fie putin mai mare decât distanta de la coate la greabăn.

Comportament

Husky Siberianul este nobil si prietenos, însă în acelasi timp îndrăznet si alert. Nu are sub nici o formă calitatile unui câine de pază si apărare. Este gânditor si independent, cerintă vitală pentru un câine de sanie, care trebuie să actioneze corect, fără urmă de greseală, pentru a nu pune în pericol viata sa si a musherului. câinele matur este rezervat, are o atitudine demnă, inteligentă si un caracter energic. Întotdeauna este dispus la muncă sau la joacă, ceea ce î recomandă si ca un un bun câine de companie. Iubeste îndeosebi copiii. Nu se simte bine singur, fiind un câine de haită; cel mai frumos cadou pentru un Husky este o pereche cu care să se poată juca după bunul plac, dumneavoastră fiind astfel mult mai linistit. Nu este un gurmand, se multumeste cu putin. Este foarte important ca alimentatia să fie corect aleasă, pentru a mentine câinele în formă, sănătos si cu un aspect corespunzător.

Capul

Fata trebuie să aibă o expresie plăcută, dulce, iar privirea să fie ageră, prietenoasă, interesată si, evident, poznasă. Craniul este de mărime medie în raport cu corpul, rotunjit putin la crestet până la nivelul liniei ochilor, punct de la care devine treptat conic, îngustându-se spre trufă.
Defecte: cap aspru, greoi, prea puternic, sau prea fin.

Urechile

Sunt de mărime medie, paralele, de formă triunghiulară, pozitionate vertical. Bine îmblănite, putin arcuite si putin rotunjite la vârf, sunt purtate drept. Daca este cazul, atunci când câinele se găseste în miscare, urechile trebuie să fie mobile.
Defecte: urechi prea mari în raport cu capul, dispuse prea depărtat, urechi moi si care nu sunt drepte.

Botul

Este de mărime medie, bine proportionat, distanta de la vârful nasului la stop trebuie să fie egală cu distanta de la stop la occipital. Stopul este bine definit, fiind drept de la rădăcina nasului. Botul este conic, iar la vârf nu este nici ascutit, nici pătrat. Un bot prea scurt poate determina o muscatură gresită.
Defecte: bot prea ascutit sau necizelat, prea scurt sau prea lung.

Buzele

Pentru ca animalul să poată supravietui la temperaturi foarte scazute, este absolut obligatoriu ca buzele acestuia să aibă o închidere perfectă. Abilitatea de a lucra cu gura închisă ajută la evitarea înghetării organelor respiratorii. La câinii cu roba neagră, argintie si gri, buzele sunt de culoare neagră, bine pigmentate, iar la exemplarele brun - roscate sunt de culoare roscată.
Defecte: buze prea scurte, necizelate, prea lungi.

Trufa

La câinii negri, gri, argintii este de culoare neagră, iar la câinii brun-roscati este de culoarea ficatului. La cei cu roba de culoare albă se admite culoarea roz a trufei. Iarna, la majoritatea Siberienilor (nu este obligatoriu) apare pe mijlocul trufei o dungă de nuantă mai deschisă, asa numitul “snow-nose” - nas de zăpadă.

Dintii

Muscătura este în foarfece, orice altfel de muscătură decât aceasta nefiind acceptată. Lipsa dintilor este considerată defect.

Ochii

Pozitia ochilor este foarte importantă la Siberian. Acestia trebuie să fie oblici în sus, migdalati, moderat depărtati, fiind astfel mai putin expusi conditiilor arctice. Expresia lor este pătrunzătoare, dar prietenoasă, interesată, în functie de situatie.
Toate elementele structurii faciale la care ne-am referit anterior - lungimea botului, conformatia capului, stopul - determină pozitionarea ochilor, care este foarte importantă. Crescătorii trebuie să fie foarte atenti la ochii rotunzi, care nu sunt de preferat. De asemenea, ochii nu trebuie să fie pozitionati nici prea aproape unul de celălalt. O pozitionare corectă imprimă chipului acea expresie dulce, asemănătoare unui cap de vulpită.
În cadrul acestei rase, culoarea ochilor nu contează. Sunt acceptati atât ochii albastri, căprui, bicolori, cât si cei cu irisul în două culori. Ochii albastri par mai rotunzi decât cei căprui. Culoarea ochilor nu afectează calitatea câinelului !

 DECI, ATENTIE, LA HUSKY SIBERIAN, CULOAREA OCHILOR NU CONTEAZĂ !!!

Defecte: ochi prea oblici sau prea depărtati.

Gâtul

Este de lungime medie, arcuit si purtat cu mândrie drept în fată, în pozitie de repaus. La trap, gâtul este întins în fată, astfel încât capul este purtat usor înainte. Lungimea si pozitia umărului sunt determinate de angulatia acestuia. Pentru a avea un gât bine pozitionat, câinele trebuie să aibă umerii bine angulati. Un umăr drept inseamna un umăr scurt, fără arcuire suficientă.
Defecte: gât prea scurt, necizelat sau prea lung.

Toracele

Trebuie să fie adânc si puternic, dar nu prea lat. Punctul cel mai adânc al pieptului este la acelasi nivel cu coatele.
Coastele sunt elastice, bine arcuite, usor aplatizate pe lateral, pentru a permite o miscare liberă. Toracele si gâtul trebuie să fie puternice si musculoase, pentru ca munca Siberianului să fie eficientă. Distanta dintre membrele anterioare nu trebuie să fie mai mare de 5-6 cm. Un torace prea mare sau prea îngust va restrictiona miscarea picioarelor. Un câine al cărui torace atinge coatele este probabil prea gras.
Defecte: torace prea lat, coaste în formă de butoi, torace prea îngust sau slab dezvoltat.

Spatele

Este drept si puternic, cu linia superioară dreaptă de la greabăn la crupă. Linia spatelui este de lungime medie, puternică, în nici un caz slabă, moale sau înseuată. Dacă umărul este potrivit angulat, gâtul se va uni cu spatele printr-o curbă fină.
Defecte: spate de “crap” sau înseuat care constituie defecte majore, deoarece respectivul câine nu va putea să-si desfăsoare munca în mod corespunzător.

Salele
Regiunea salelor trebuie să fie puternică, uscătivă, mai îngustă decât cutia toracică. Crupa este înclinată fată de coloană la un anumit unghi, dar nu este niciodată atât de abruptă încât să împiedice deschiderea spre înapoi a membrului posterior.
Privit din profil, de la umeri la crupă, corpul Siberianului depăseste cu putin în lungime înăltimea măsurată de la greabăn la sol.
Defecte: spate slab, prea îngust si fără muschi, prea lung sau prea scurt.

Coada

Este foarte bine îmbrăcată si, datorită asemănării cu coada de vulpe, se mai numeste si “fox-brush”. Prinsă sub linia superioară, este purtată gratios peste spate, în formă de seceră atunci când câinele este în miscare sau în atentie. Coada tinută în jos este normală pentru pozitia de repaus. Atunci când este purtată în sus, coada nu se încolăceste si nici nu are voie sa stea plată pe spate. Părul care îmbracă coada este de lungime medie, putin mai lung decât pe celelalte părti ale corpului. Lungimea cozii trebuie să fie până la jaret.
Defecte: coada prea scurtă, purtată lateral, întoarsă pe spate, încolăcită, acoperită cu fire de păr prea lungi, prinsă prea sus sau prea jos.

Umerii

Omoplatul este pozitionat fată de sol la un unghi de 45 de grade. Bratul nu este niciodată perpendicular pe sol, el fiind usor înclinat în spate, de la cot la umăr. Muschii si ligamentele care leagă umărul de cutia toracică sunt bine dezvoltate si puternice.
Defecte: umeri drepti, slab dezvoltati sau căzuti.

Membrele anterioare

În pozitie de repaus, privite din fată, membrele sunt paralele si drepte, asezate la distantă medie, cu coatele apropiate de corp, fără a fi întoarse spre interior sau spre exterior. Văzute din lateral, labele sunt usor înclinate, cu articulatia puternică, dar flexibilă. Oasele sunt puternice, dar niciodată greoaie. Lungimea membrelor de la cot la sol este egală cu cea de la cot la umăr.
Defecte: articulatii slabe, oase grele, prea apropiate sau prea depărtate, angulatii necorespunzătoare ale cotului.

Labele

Ca formă, labele sunt ovale, dar nu lungi. De mărime medie, compacte, sunt acoperite de păr des si scurt, prezent si între degete si pernite. Pernitele sunt dure, între degete existând o pielită. În pozitie standard sau în miscare, labele nu sunt îndreptate nici spre exterior, nici spre interior.
Defecte: degete moi sau depărtate, labe prea mari sau prea mici si delicate, deviate spre interior sau spre exterior.

Trenul posterior

În repaus, privite din spate, membrele sunt paralele si moderat depărtate. Pulpele sunt musculoase si puternice, bine angulate la articulatia genunchiului, cu jaretul bine definit. La lucru, sunt capabile de efort mare. Unghiul posteriorului trebuie să fie proportional cu cel din fată.
Defecte: osatura prea fină sau prea dură, genunchi drepti, “coate de vacă”, membre prea apropiate sau prea depărtate.

Blana

Blana este formată din două tipuri de păr: subpărul (puful) si părul de acoperire. Părul si subpărul trebuie să fie drept, neted, întins, niciodată prea aspru. Părul de acoperire nu are voie să fie prea lung, pentru a nu estompa conturul natural al câinelui. Blana lânoasă trebuie penalizată, întrucât reprezintă un dezavantaj în lupta pentru supravietuire. Puful, moale si des, este suficient de lung si des pentru a sustine părul de suprafată, ce trebuie să aibă perii drepti, cu tinută si textură corespunzătoare. Nu trebuie să fie prea aspru sau în formă de tepi de arici. Absenta pufului în timpul năpârlirii este ceva normal. Toaletarea trebuie făcută doar din pieptene, fiind acceptate aranjamentele de puf doar la degetele de la picioare. Pe părtile laterale, părul este mai scurt si putin mai lung pe umeri, gât si pe partea din spate a crupei, unde formează “pantalonasi”.
Defecte: păr prea lung, zbârlit, prea aspru sau prea mătăsos; tunderea părului în alte zone decât cele permise este interzisă.

Culoarea

La această rasă sunt permise toate culorile, fără preferinte si exceptii. Se acceptă exemplare cu pete sau chiar complet negre.

Tinuta si miscarea

Siberianul se remarcă prin tinuta lui suplă si mersul lejer, aparent fără efort. Este un câine rapid si usor pe picioare, iar atunci când este prezentat în ring trebuie condus cu o lesă lungă si la trap potrivit de rapid, arătând o priză bună la picioarele din fată si împingere la cele din spate. Privit în miscare, din fată înspre spate, la pas nu se vede o singură urmă, dar, pe măsură ce viteza creste, labele calcă pe aceeasi linie si anume pe axa longitudinală a corpului. Urmele lăsate de labele din fată si de cele din spate, de pe aceeasi parte, se suprapun. La trap, coatele sau genunchii nu sunt deviate nici spre interior, nici spre exterior. în timpul miscării, linia superioară este perfect dreaptă, puternică, rămânând la un nivel stabil. În expozitie trebuie prezentat la trap, pentru a evidentia miscarea armonioasă si dinamică. În concluzie, un Husky este un atlet din vârful nasului si până în vârful cozii.
Defecte: mers scurt, săltat, greoi, încrucisat, spate lasat, vertebre deviate.

N.B.: Masculul trebuie să aibă două testicule aparent normale, complet coborâte în scrot.

Alimentatie

În situatia în care v–ati hotărât să cumpărati un pui de Husky, crescătorul vă va aduce la cunostintă informatii utile despre dieta pe care a urmat-o cătelul, astfel încât acesta să fie alimentat cu acelasi tip de hrană cu care a fost obisnuit, precum si amănunte despre alimentatia necesară în continuare adultului.
Dieta puiului ar trebui mentinută, după ce l-ati adus acasă, cel putin până când acesta se va obisnui cu noul domiciliu. După aceea, dacă doriti si constatati că este necesar, puteti să o schimbati treptat. Nu trebuie să uitati că schimbările bruste în alimentatia puiului pot genera probleme ale sistemului digestiv. 







Sursa: http://husky-little-demon.weebly.com/index.html