vineri, 11 martie 2011

Hachiko, cainele-simbol al Japoniei, la 76 de ani de la moarte!

Cainele Hachiko din rasa Akita a ramas in memoria japonezilor si a milioane de iubitori de animale din lumea intreaga datorita devotamentului fata de stapanul sau pe care a continuat sa il astepte zilnic, timp de noua ani, in gara unde-l intampina cand acesta se intorcea de la Universitate - Facultatea de medicina veterinara din Tokio.  

Hachiko (10 noiembrie 1923 - 8 martie 1935) nu avea de unde sa stie ca stapanul lui murise, facuse infarct la facultate, si a continuat sa il astepte zilnic, timp de noua ani, in apropierea garii Shibuya, pana cand a murit si el.

La vremea respectiva, s-a presupus ca Hachiko a murit din cauza ca si-a perforat stomacul cu un betisor de la o frigaruie de pui.

Cum ramasitele catelului au fost prevalate si pastrate, medicii de la Facultatea de medicina veterinara din Tokio le-au cercetat si, saptamana trecuta, au ajuns la concluzia ca Hachiko a murit de cancer.

Catelul a fost impaiat si este pastrat la Muzeul National de Stiinte din Ueno, iar in gara Shibuya exista o statuie a patrupedului, omagiat in fiecare an pentru devotamentul sau iesit din comun.

S-au facut doua filme despre Hachiko: unul japonez, in 1987, si un remake dupa acesta - “Hachi: A Dog's Story" -, in 2009, cu Richard Gere in rolul principal, un film foarte impresionat la care au plans randuri, randuri de spectatori.

Cainele-simbol al Japoniei, Hachiko, a inspirat mai multe carti pentru copii, precum si jocuri video.