vineri, 11 martie 2011

CUM SA DRESEZI UN CAINE INCAPATANAT??

Cui nu i-ar placea sa aiba un caine bine educat, care sa asculte fiecare comanda? Daca ai insa un caine mai deosebit, sa zicem “cu personalitate”, procesul relativ simplu de dresare poate deveni o piatra de incercare pentru rabdarea ta. Iata cateva mici trucuri care te pot ajuta sa ii vii “de hac” obraznicutului!   Atunci cand ii dai o comanda, mentine contactul vizual cu cainele. Asta ii transmite lui mesajul ca tu esti seful/sefa. Apoi, spune-i pe nume si da-i comanda cu o voce ferma . “Rex, stai!”.
Nu tipa, fiindca o sa-l sperii si nici nu da comenzi prea lungi. Cainii nu inteleg decat destul de putin din limbajul omenesc, iar propozitiile lungi ii deruteaza. Dupa ce ii dai comanda, arata-i exact ce vrei sa faca, in timp ce repeti aceleasi cuvinte.
Da-i o bucata de biscuite sau ceva bun dupa ce executa corect, lauda-l si mangaie-l. Cainele va fi foarte fericit fiindca tu esti multumit(a) si va fi dispus sa colaboreze in continuare.
Nu vorbi prea mult pe langa subiect in timp ce iti dresezi cainele, “Azorel, sezi”, “Bravo” si cam atat, fiindca altfel o sa creada ca s-a terminat instructia si ca se poate juca in voie.
O sedinta nu trebuie sa dureze mai putin de 10 minute, si nici mai mult de 15 minute, daca vrei sa obtii rezultate reale. Ca si copiii, cainii se plictisesc si obosesc si ei, daca fac acelasi lucru de zeci de ori.
In fiecare zi, trebuie sa ai un program fix de antrenat cainele si, pe masura ce progreseaza, redu-i portia de dulciuri, pana cand o sa se obisnuiasca sa te asculte fara sa mai vrea nimic in schimb.
Nu incerca sa il inveti mai multe comenzi in acelasi timp; fiecare comanda la randul ei. Nu tipa si nu lovi cainele – frustrarea si nervii nu vor aduce nimic bun in relatia voastra. Rabdare, repetitie, laude si afectiune, iata de ce are nevoie orice animalut cu blanita, cat ar fi el de obraznic si incapatanat!


DRESAJUL UNUI CAINE- PRIMII PASI-

Trebuie sa aloci in fiecare zi in jur de 10-20 minute pentru antrenamentul cu catelusul tau. La sfarsit, te vei alege nu numai cu un catel dresat, ci si cu un prieten devotat si de nadejde!   De ce e bine sa iti dresezi cainele: * Te ajuta sa stabilesti o legatura mai stransa cu cainele tau
* Stimuleaza mental cainele
* Ii da sentimentul placut ca apartine cuiva
* Contribuie la imbunatatirea comportamentului lui 1. Daca are un comportament nedorit si vrei sa se opreasca, porunceste-i sa stea sau spune-i “Stop”. In niciun caz, nu trebuie sa-l lovesti. 2. De antrenamentul cainelui nu trebuie sa se ocupe toti membrii familiei, chiar daca folosesc aceleasi comenzi verbale, pentru ca tonul si ritmul lor diferit pot induce in eroare animalul. Cu cainele trebuie sa lucreze cineva care are multa rabdare si destul timp la dispozitie . Mai tarziu, dupa ce cainele o sa invete primele comenzi, il pot testa si ceilalti din casa, cu exact aceleasi comenzi. 3. Foloseste stimulente pozitive. De fiecare data cand te asculta, lauda-l si recompenseaza-l cu ceva bun si nu-l pedepsi niciodata daca greseste sau nu se prinde ce vrei tu. Daca animalul asociaza obedienta cu ceva placut, o sa fie mai dispus sa te asculte, decat daca i-ar fi teama de pedepse. Nu abuza, insa, de bunatati de fiecare data cand catelul executa corect o comanda, pentru ca altfel nu te va asculta decat daca primeste ce vrea! 4. O comanda pe rand. Nu il invata mai multe lucruri deodata. Asteapta pana prinde prima comanda, apoi incearca sa ii arati si alta. 5. Nu tipa la el. Incearca sa iti mentii tonul vocii placut. S-a demonstrate ca unii caini raspund mai bine la comenzile facute pe un ton jucaus, bland, in timp ce altii prefera un ton mai ferm, insa tot prietenos. 6. Dreseaza-l in locuri diferite. Daca incerci sa il inveti diverse comenzi in casa, in gradina, in parc, cainele o sa se obisnuiasca sa te asculte indiferent de mediul inconjurator. 7. Dreseaza-l in timp ce va jucati. De exemplu, daca ii arunci o minge, spune-i “Stai!” inainte sa se arunce dupa minge, ca sa ti-o aduca, si spune “Vino” in timp ce se intoarce spre tine. 8. Integreaza dresajul in viata de zi cu zi. Imediat ce cainele tau invata o noua comanda, incepe sa o folosesti si in restul timpului, nu numai la sedintele de training. Spune-i “Culcat!” in timp ce treci prin sufragerie spre bucatarie si apoi da-i ceva bun. Asa te asiguri ca te va asculta in toate tipurile de situatii. 9. Nu te astepta sa iti asculte fiecare comanda, de fiecare data. Cainii sunt creaturi vii, nu roboti. Ai si ei zile mai bune si zile in care nu prea au chef si nu se concentreaza, ca si noi, oamenii, de altfel. De aceea, nu trebuie sa te superi pe animalut, dar nici nu trebuie sa te induiosezi si sa il lasi sa “chiuleasca” de la antrenament. 10. Nu lua cainele cu tine in masina, inainte de a-l fi invatat temeinic comenzile “Sezi” sau “Stai”. Pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic, e bine sa fii sigur(a) ca animalutul o sa stea cuminte in timpul calatoriei.

              ALTE 6 SECRETE ALE DRESAJULUI

  1. Incepe pe cat posibil dresajul de la o varsta
 frageda
. Atunci cand este pui, catelul este dornic sa invete, si este mult mai usor de manevrat si "convins" sa execute comenzile pe care i le dai.
2. Fii prompta. Imediat ce cutul a executat ceva corect, recompenseaza-l. Daca il vei recompensa dupa 3 minute, asocierea intre ceva bun primit si comanda executata nu se va mai face!
3. Fii consistenta. Alege o comanda, si foloseste-o mereu pe aceea pentru o dresura. De exemplu nu varia "stai", "stai jos" etc, ci mergi pe o singura "constructie de cuvinte".
4. In continuarea aceleiasi idei, alege comenzi simple, usor de priceput si retinut pentru cainele tau. De asemenea, in comanda nu folosi si numele lui, se va confuza. Nu ii spune niciodata: "stai, Yuki", ci doar "stai"!
5. Fii flexibila! Pentru executii mai complicate, nu cere prea mult de la cainele tau din primul moment. Recompenseaza-l si pentru executarea doar unei parti, ca sa stie ca este pe drumul cel bun!
6. Fii rabdatoare. Cainele nu o sa reuseasca din prima sa execute ceea ce vrei tu, dar cu perseverenta, si recompense adecvate, va ajunge sa fie maestru! La inceput va trebui sa il recompensezi de fiecare data cand executa comanda, chiar daca deja a invatat-o. Apoi o simpla lauda sau o mangaiere va fi suficienta pentru ca sa aveti un patruped multumit si mandru ca v-a facut pe plac! 




Sursa: http://husky-little-demon.weebly.com/index.html